dimecres, 21 de novembre del 2007

LA CASA GRAN DEL CATALANISME

Artur Mas planteja que “el dret a decidir” passi a ser una de les bases del catalanisme del futur.



El president de Convergència i Unió i secretari general de CDC, Artur Mas, ha detallat aquesta tarda a la conferència El catalanisme, energia i esperança per a un país millor, les bases sobre les quals considera que s’ha de construir el catalanisme del futur i de les quals en destaca “el dret a decidir per nosaltres mateixos sobre allò que ens és propi”.
Així, el líder nacionalista proposa basar la refundació del catalanisme en 4 eixos fonamentals:
• Allà on el catalanisme cercava la pervivència de la nació, hem de substituir-ho per la nació plena, per la vivència de la nació en plenitud.
• Allà on hi havia l’aposta per la modernització, hem de fer l’aposta per un país capdavanter.
• Allà on es buscava la regeneració d’Espanya, hem de situar, a més, Catalunya al món. Construir la Catalunya global.
• Allà on es parlava d’autonomia o d’autogovern, hem de parlar del dret a decidir per nosaltres mateixos sobre allò que ens és propi.
Partint d’aquests 4 propòsits, Artur Mas ha fet una invitació a la societat catalana, i en especial als qui comparteixen la inquietud i la voluntat de construir la nació catalana, a “repensar, actualitzar i posar el dia el catalanisme” i fer-ho “amb un caràcter obert i integrador, i no pas tancat i excloent”.
A la seva conferència, Artur Mas ha definit la seva aposta “pel dret a decidir dels catalans” com “l’exercici de la democràcia en estat pur”. I ho argumenta dient que “si Catalunya és una nació, i ho serà mentre els catalans vulguin, els catalans tenen, tenim, el dret democràtic a decidir allò que més ens convé com a poble”.
I com a mode d’articulació del dret a decidir planteja fer-ho sobre “els temes que més uneixen els catalans i no sobre els que més els divideixen”. Entre els temes que Mas planteja hi hauria: l’Estatut vigent, les infraestructures (aeroport, xarxa de carreteres, xarxa ferroviària), l’administració dels nostres propis recursos econòmics (concert econòmic).
Mas parteix de la base que “ja no ens podem creure ingènuament que arreglarem les coses amb l’Estat a base de pedagogia, fent-nos els simpàtics”. Sobretot quan “fa 30 anys que actuem pedagògicament” i resulta que “el tren no arriba en justa correspondència”. És més. “A Catalunya volem transformar Espanya en un Estat plurinacional, i ells no volen ser canviats i prefereixen exercir com un Estat uninacional”.
A la seva conferència, Artur Mas també ha proposat una sortida pels país en el cas que el Tribunal Constitucional tombi el text de l’Estatut aprovat pel poble de Catalunya en referèndum:
• Consultar al poble de Catalunya per comprovar si s’accepta o no l’Estatut eventualment debilitat pel Tribunal Constitucional.
• Si la consulta no fos autoritzada, pel Govern espanyol, votació al Parlament de Catalunya amb la mateixa intenció que el punt anterior.
• Formació d’un govern a Catalunya amb tots els partits que es comprometessin a defensar els objectius d’autogovern aprovats pel Parlament català el 30 de setembre de 2005, abans de passar per les Corts Generals.
• Compromís dels partits integrants del nou Govern de defensar i votar a Madrid en consonància amb els acords subscrits a Catalunya.
• Si l’esquema anterior no fos possible, convocatòria d’eleccions a Catalunya.
En d’altres àmbits de la conferència, Artur Mas ha cridat a construir “la nació plena” considerant que és el catalanisme “el qui s’ha d’ocupar de l’ànima de la nació”. Una nació on molts catalans, “nascuts aquí o fora d’aquí, s’han identificat amb el país per l’orgull que han sentit en pertànyer a una comunitat que es distingia per la seva capacitat de fer les coses millor”.
Com a país capdavanter, el líder nacionalista parteix de la base que el catalanisme sempre ha estat “força de dinamització, motor de canvi i d’innovació de la societat catalana”. Per això, ha defensat transformar el model educatiu, recuperar vitalitat demogràfica, liderar una gran transformació del model econòmic i de les infraestructures i equipaments, fer front a la sostenibilitat com a repte i, per últim, consolidar l’estat del benestar.
L’aposta per la Catalunya global passaria per “situar Catalunya al món” superant així el propòsit dels primers catalanistes que era “regenerar i modernitzar Espanya”. Mas ha fet una definició del que podria ser la Catalunya global amb les següents paraules: “Catalunya ha d’esdevenir l’àrea central d’una part del món, concretament de la Mediterrània. És a dir, quan algú a qualsevol lloc del món pensi que vol fer quelcom en el Mediterrani i en el sud d’Europa, al primer lloc de la llista ha de sortir Catalunya. Abans, ens podíem definir en relació a Espanya i a Europa; ara ens hem de definir en relació amb tot el món”.