dimecres, 14 de novembre del 2007

DIA MUNDIAL DE LA DIABETIS


Avui, 14 de novembre, se celebra el Dia Mundial de la Diabetis amb la mirada posada en els nens i adolescents que pateixen aquesta malaltia crònica que requereix injeccions d'insulina. Aquesta jornada llança un contundent missatge: "cap nen hauria de morir de diabetis".

Actualment més de 240 milions de persones conviuen amb la diabetis en tot el món (a Espanya són gairebé tres milions), segons dades de la Federació Internacional de Diabetis (FID). En aproximadament 20 anys, s'espera que aquesta xifra arribi a els 380 milions.

Els menors no estan al marge d'aquesta epidèmia. De fet és una malaltia molt comuna en la infància. Arriba a nens de totes les edats. No obstant això, sol diagnosticar-se tard, quan el nen ja té uns nivells molt alts i potencialment letals de glucosa en sang. De vegades es pot arribar a confondre amb una grip.

Diagnòstic precoç, clau.
Gairebé la meitat dels diabètics no saben que ho són, una dada alarmant tenint en compte que el diagnòstic precoç "és fonamental per a reduir les complicacions que pot generar la malaltia i millorar la qualitat i esperança de vida del pacient", assenyalen des del Ministeri de Sanitat. Els experts recorden que la diabetis tipus 1és molt simptomàtica en general i només una petita proporció dels casos triga en diagnosticar-se o roman no diagnosticada. No obstant això, la diabetis tipus 2 sol tenir una fase preclínica llarga i, en el moment del diagnòstic, la meitat dels pacients presenta ja una o més complicacions. Alguns símptomes que ens poden advertir de la malaltia són: sed excessiva, necessitat de orinar freqüentment, apetit constant, pèrdua de pes sobtada, cansament extrem, falta d'interès i concentració, visió borrosa, vòmits i mal de panxa. En el cas de nens amb diabetis tipus 2 aquests símptomes poden donar-se poc o gens.